Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται τα ηλεκτρονικά βιβλία – Νέος φόρος στις συναλλαγές

Απευθείας στο θα τηρούνται από το 2019 τα βιβλία εσόδων-εξόδων της εφορίας, προκειμένου να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από τις φορολογικές αρχές

Η συμπλήρωσή τους θα γίνεται αρχικά από τον εκδότη των , ενώ ο λήπτης θα πρέπει να συνδέεται στη συνέχεια και αυτός ηλεκτρονικά προκειμένου να τα επικυρώνει ή να τα διορθώνει για τις πράξεις που τον αφορούν. Από το 2020 και μετά, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συμπληρώνονται αυτόματα με την έκδοση του e-τιμολογίου.

Η συμπλήρωσή της θα γίνεται είτε «γραμμή-γραμμή» καταχωρητικά, είτε με μαζική μεταφόρτωση δεδομένων είτε με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών όταν συνδεθούν στο Taxisnet. Η έναρξη του μέτρου τοποθετείται χρονικά εντός του 2019, όταν διασφαλιστεί η απαιτούμενη αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς των συστημάτων της ΑΑΔΕ.

Με την συμπλήρωση των στοιχείων από τον εκδότη, περιορίζεται σχεδόν στο μισό ο γραφειοκρατικός φόρτος της αγοράς για την τήρηση των βιβλίων. Από την στιγμή που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, παύει επίσης η ανάγκη να υποβάλλονται και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών.

Επιπλέον ο κύριος Πιτσιλής προανήγγειλε και τη δημιουργία νέων συστημάτων ηλεκτρονικής υποβολής του φόρου μεταβίβασης αλλά και των παρακρατούμενων φόρων. Επίσης η Α.Α.Δ.Ε. εξετάζει και προωθεί λύσεις για θέματα όπως:

– Κατάργηση των τελών χαρτοσήμου και αντικατάστασή του με ένα φόρο στις συναλλαγές ο οποίος θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά
Με την καθιέρωση φόρου στις συναλλαγές ο οποίος θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά αναμένεται να μειωθεί το φορολογικό κόστος για:

Ενοίκια στέγης. Σήμερα το μηνιαίο μίσθωμα για καταστήματα, γραφειακούς χώρους, αποθήκες επαγγελματικής χρήσης και γενικά επαγγελματικών μισθώσεων επιβαρύνεται με χαρτόσημο 3,6%. Τη σύναψη δανείων μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Στις περιπτώσεις σύναψης δανειακών συμβάσεων μεταξύ φορολογούμενων επιβάλλεται χαρτόσημο 3,6%. Στις περιπτώσεις που χορηγείται δάνειο από επιχείρηση σε φυσικό πρόσωπο επιβάλλεται, επίσης, χαρτόσημο σε ποσοστό 3,6%. Στις περιπτώσεις σύναψης δανειακών συμβάσεων μεταξύ νομικών προσώπων επιβάλλεται χαρτόσημο 2,4%.

Στις προκαταβολές μισθών που χορηγούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους επιβάλλεται χαρτόσημο 3,6% καθώς θεωρείται φορολογικά ότι χορηγείται δάνειο προς τον εργαζόμενο. Στις εγγραφές υποθηκών.

– Ενσωμάτωση της αντικαταχρηστικής οδηγίας του 2016 και αντικατάσταση του άρθρου 38 του Κ.Φ.Δ.

– Διατάξεις για αποφυγή της υποκεφαλαιοδότησης

– Μέτρα για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρίες.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε επίσης ότι η πορεία των εισπράξεων φόρων ως τον Οκτώβριο επιτρέπει αισιοδοξία για την εκπλήρωση των στόχων του 2018, ενώ τόνισε ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έπεσαν κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 1 δισ. ευρώ (εν συγκρίσει με τα 3,6 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει πριν 3 χρόνια) ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι να προβούν σε κινήσεις προκειμένου να εισπράξουν εκκρεμείς επιστροφές άνω των 300 εκατ. ευρώ.

ip[
Exit mobile version