Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυτές είναι οι νέες εισφορές

Διαφορετικές ταχύτητες ασφάλισης διαμορφώνονται για τους απασχολούμενους με «» με βάση το αν υπάγονται ή όχι στο καθεστώς των οιονεί μισθωτών σε συνδυασμό και με τα νέα ασφάλιστρα που ισχύουν από φέτος.

Όσοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα του επιμερισμού (αρ. 39 παρ. 9 νόμου Κατρούγκαλου) δεν έχουν αλλαγή στα ασφάλιστρά τους, καθώς θα συνεχίσουν να καταβάλλουν για σύνταξη 6,67% οι ίδιοι και 13,33% οι «εργοδότες» τους, δηλαδή συνολικά 20%. Αντίθετα, σημαντική αλλαγή έρχεται για τα «μπλοκάκια» αναφορικά με τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ (πρόνοια), οι οποίες πια υπολογίζονται για όλους επί του κατώτατου μισθού.

Ελεύθεροι επαγγελματίες πρώην ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ: 27,10%.

Μηχανικοί πρώην ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ: 27,10% επί του εισοδήματός τους για ΕΦΚΑ – ΕΟΠΥΥ και 11% επί του κατώτατου μισθού για ΕΤΕΑΕΠ (64,46 ευρώ για Ιανουάριο και 71,5 ευρώ για Φεβρουάριο).

Υγειονομικοί πρώην ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ/ ΤΣΑΥ: 27,10% επί του εισοδήματός τους για ΕΦΚΑ – ΕΟΠΥΥ και 4% επί του κατώτατου μισθού για ΕΤΕΑΕΠ (23,44 ευρώ για Ιανουάριο και 26 ευρώ για Φεβρουάριο). Οπως επισημαίνει και ο κ. Μπούρλος, οι υγειονομικοί δεν μπορούν να ασφαλίζονται με το καθεστώς των οιονεί μισθωτών και το άρθρο 39 παρ.9 του νόμου Κατρούγκαλου.

Δικηγόροι πρώην ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ/ΤΑΝ: 27,10% επί του εισοδήματός τους για ΕΦΚΑ – ΕΟΠΥΥ και 11% επί του κατώτατου μισθού για ΕΤΕΑΕΠ (64,46 ευρώ για Ιανουάριο και 71,5 ευρώ για Φεβρουάριο). Αντίστοιχα, η εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ για τους τίτλους κτήσης διαμορφώνεται στο 13,33%, ενώ το ίδιο ποσοστιαίο ασφάλιστρο ισχύει και για τους «μπλοκάκηδες» ελεύθερους επαγγελματίες με τρεις «εργοδότες» και άνω, που δεν υπάγονται στο καθεστώς του αρθρ. 39 παρ. 9 του νόμου Κατρούγκαλου.

ip[
Exit mobile version