ΕΚΤ: Μείωση κατά 30 δισ. ευρώ στα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔26/01/2019 - 13:13 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά περίπου 30 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2018, μία νέα ένδειξη ότι αποφέρει καρπούς η πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Η ΕΚΤ θέλει οι τράπεζες να πωλούν τα κόκκινα δάνεια που κληρονόμησαν από την τελευταία ύφεση ή να σχηματίζουν προβλέψεις για αυτά, ώστε να μπορούν να χορηγούν νέες πιστώσεις και να είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντέξουν την όποια νέα επιβράδυνση της οικονομίας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ έδειξαν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (non-performing loans and advances) που είχαν 107 μεγάλες τράπεζες μειώθηκαν στα 627,7 δισ. ευρώ ή το 4,17% του συνόλου στο τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, έναντι 657,15 δισ. ευρώ ή 4,40% του συνόλου στο δεύτερο τρίμηνο.

Μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, καθώς και στη Γερμανία. Τα «κόκκινα» δάνεια αντιστοιχούν ακόμη στο ένα πέμπτο των δανείων των κυπριακών τραπεζών και στο 40% των δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Loading...


  • europalso   ideascentral