Να μετακομίσουν υποχρεώνονται ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι σε μεγάλα αστικά κέντρα ή πόλεις με υψηλή τουριστική ζήτηση. Ο λόγος; Οι ιδιοκτήτες έχουν… ανακαλύψει τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, με κυρίαρχη την που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2009.

Έτσι αυξάνονται και πληθύνονται οι ιδιοκτήτες οι οποίοι προσβλέποντας σε πολλαπλάσια έσοδα σε σχέση με τα «παραδοσιακά» μακροχρόνια μισθωτήρια ζητούν από τους ενοικιαστές τους, κατ’ αρχάς, να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το σπίτι.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως επιστρατεύουν τη διαδικασία της έξωσης κυρίως όταν έχει συμπληρωθεί το ελάχιστο χρονικό διάστημα παραμονής (συνήθως είναι τριετία) που προβλέπει το μισθωτήριο συμφωνητικό.

Μάλιστα το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μαζικές διαστάσεις στη Βαρκελώνη όπου πολλοί κάτοικοι αντιδρούν με κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να αποτρέψουν την τουριστική «γκετοποίηση» της πόλης τους.

Υπό εξαφάνιση

Οι ενοικιαστές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ρέθυμνο είναι από τους πρώτους που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν αλλού στέγη, όταν βραχυπρόθεσμη μέσω Διαδικτύου, μίσθωση σπιτιών ξεκίνησε να γίνεται της μόδας.

Όπως αναφέρουν κτηματομεσίτες έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη η εύρεση κατοικίας στο κέντρο δημοφιλών τουριστικά περιοχών με αποτέλεσμα οι μισθωτές να βρίσκονται σε απόγνωση.

Και αυτό γιατί τα ενοικιαστήρια κατά βάσει στις δημοφιλείς τουριστικές έχουν μειωθεί δραματικά ενώ τα ζητούμενα μισθώματα έχουν αυξηθεί.