– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να φέρει δύο κομβικά νομοσχέδια στην Βουλή, ώστε να δώσει από την πρώτη στιγμή το στίγμα της επόμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Ημερησία, δεν θα εκπλαγεί κανείς να δει την Άννα Διαμαντοπούλου σε ένα υπουργείο όπως λχ το Παιδείας, για το οποίο, όμως, έχει ακουστεί και το όνομα του τέως πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποψήφιου με το Επικρατείας της ΝΔ, Νίκου Παπαϊωάννου, ενώ από τους «γαλάζιους» βουλευτές τις απαραίτητες προδιαγραφές συγκεντρώνουν άτομα όπως ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος κλπ.

Η Νίκης Κεραμέως μπορεί να μετακινηθεί και στο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Έθνος, το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, καθώς προκρίνονται αλλαγές και στην οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Για παράδειγμα, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα καινούργιο υπουργείο για την Κοινωνική και Στεγαστική Πολιτική. Υπό συζήτηση παραμένει το ενδεχόμενο μίας συγχώνευσης των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών (με υπουργό τον Κ. Πιερρρακάκη), ενώ σχεδιάζονται και εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα έχει σχέση με θέματα που άπτονται της οικονομίας και εκεί θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία. Άλλωστε από την Πειραιώς έχουν εστιάσει στο συγκεκριμένο θέμα σε όλη την προεκλογική περίοδο και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ για κρυφή ατζέντα αύξησης φόρων.

Συνολικά στη Νέα Δημοκρατία έχουν έτοιμα τα δέκα πρώτα νομοσχέδια, η πλειοψηφία των οποίων είναι εστιασμένη σε θέματα καθημερινότητας. Άλλωστε θέματα υγείας, παιδείας και εκσυγχρονισμού του κράτους είναι ψηλά στο πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία.

Ωστόσο, εκτός από το άμεσο σχέδιο δράσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση και σε αλλαγές που θα γίνουν σε βάθος χρόνου. Ένα μεγάλο θέμα που θέλει να ανοίξει την επόμενη τετραετία σχετίζεται με την Συνταγματική Αναθεώρηση (για παράδειγμα με την αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια).

Πάντως από την Πειραιώς υπογραμμίζουν πως ακόμα και αν πετύχουν μια «άνετη» αυτοδυναμία θα επιδιώξουν συγκλίσεις για να αλλάξει ο καταστατικός χάρτης της χώρας. Να σημειωθεί εδώ πως η επόμενη Βουλή θα είναι προτείνουσα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την μεθεπόμενη Βουλή.

Επίσης, η Νέα Δημοκρατία έχει πει πως θέλει να τροποποιήσει και την διάταξη που αφορά στη δυνατότητα των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικία τους (με στόχο να αρθούν περιορισμοί). Ωστόσο να σημειωθεί εδώ πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών.

Τα πρόσωπα

Σε μια νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. στο Μαξίμου θα είναι εκ νέου οι Άκης Σκέρτσος και Γ. Μπρατάκος, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημαντικό ρόλο θα έχει επίσης ο Γ. Γεραπετρίτης είτε στο Μαξίμου είτε σε κάποιο υπουργείο πρώτης γραμμής.

Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο σημαντικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο προσώπων και μάλιστα χρησιμοποιείται ο μπασκετικός όρος … rotation για να δοθεί μια εικόνα της «ανανέωσης» στα υπουργικά γραφεία. Δεδομένη θεωρείται η εντονότερη παρουσία γυναικών και μεταξύ άλλων αναμένεται να αξιοποιηθούν η Νίκη Κεραμέως (που ήρθε πρώτη σε σταυρούς από όλες τις γυναίκες που εξελέγησαν), η Σ.Ζαχαράκη, η Ειρ. Αγαπηδάκη (στο υπουργείο Υγειας) και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Παράλληλα θα αξιοποιηθούν πρόσωπα που σηματοδοτούν το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα παραμείνει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (όπως ήδη αναφέρθηκε θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα υπέρ υπουργείο), πιθανή θεωρείται μια επιστροφή σε υπουργείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πολιτικές εκπλήξεις σε επίπεδο προσώπων. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για μια κυβέρνηση που θα είναι μονοκομματική αλλά όχι κατ/ ανάγκη μονοχρωματική.