. Λίγο έμεινε μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με την πολιτική αντιπαράθεση να «φουντώνει» όσο πλησιάζουμε στις κάλπες, όπως και τα σενάρια για τις μετεκλογικές συνεργασίες αφού η αυτοδυναμία είναι ένα… άπιαστο όνειρο με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΙΝ, δεν μπαίνουν όλα τα στρατόπεδα στη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά μέσα από τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι τέτοιο δεν συζητιέται, με την Πειραιώς να επιμένει να ζητά αυτοδύναμη, μονοκομματική κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι «έτσι η χώρα δεν θα μπει σε περιπέτειες».

Μάλιστα, το «γαλάζιο» στρατόπεδο ρίχνει τα «πυρά» του τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη, κάνοντας ξανά και ξανά λόγο για «κυβέρνηση των ηττημένων» με αφορμή και τη συζήτηση που άνοιξε περί «κυβέρνησης ειδικού σκοπού».

Αντίθετα, η μόνιμη τοποθέτηση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αν το κόμμα «κερδίσει στις εκλογές, στις 22 Μαΐου θα έχουμε κυβέρνηση», με την Κουμουνδούρου να τείνει χείρα συνεργασίας τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στο ΚΚΕ, έστω κι αν ο Περισσός έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ ζητά τη στήριξη των ψηφοφόρων για να έχει τέτοιο ποσοστό που να μην το καθιστούν «δεκανίκι» σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που τονίζουν, ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης, ότι πολλά λέγονται πριν από τις εκλογές, ωστόσο όταν η «σπάθη» της ακυβερνησίας βρεθεί πάνω από τα κεφάλια των πολιτικών αρχηγών που σήμερα αρνούνται τις συνεργασίες, τότε πολλά μπορεί να αλλάξουν.

ΝΔ: Επίθεση στην «κυβέρνηση των ηττημένων», άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ

Από τη μεριά της ΝΔ τονίζεται συνεχώς ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας ούτε με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, ωστόσο εντύπωση έχει προκαλέσει το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι πολίτες που μπορεί να εκφράζουν προτίμηση για το ΠΑΣΟΚ «δεν έχουν κακή άποψη για το έργο το οποίο έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια», ούτε για τον ίδιο ως πρωθυπουργό.

«Με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους στο παρελθόν βρεθήκαμε μαζί στη μάχη κατά του λαϊκισμού, απέναντι στη βία της «πάνω» και της «κάτω» πλατείας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αιχμή ότι υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ηγεσίας και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», δεν είναι μόνο η διάκριση που επιλέγει να κάνει ανάμεσα στον Ανδρουλάκη και μερίδα του κόσμου του, αλλά επιπλέον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επενδύει (με το βλέμμα στις ίδιες δεξαμενές ψηφοφόρων) στο μήνυμα περί δυνατότητας διεύρυνσης «μιας ισχυρής κυβέρνησης της ΝΔ» με στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης επισημάνει ότι αποτελεί «μέγιστη περιφρόνηση της βούλησης του ελληνικού λαού όπως αυτή θα εκφραστεί μέσα από την κάλπη» η «κόκκινη» γραμμή του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, στην τελευταία του χρονικά συνέντευξη, στον Ant1, μίλησε με ακόμα σκληρότερα λόγια για το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων», όπως τη χαρακτηρίζει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου.

«Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν μιλούσα για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου».

«Το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα σχηματίσουν κυβέρνηση»

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, στη διακαναλική συνέντευξη από το Ζάππειο, τονίζεται διαρκώς ότι θα υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη με το πρώτο και το τρίτο κόμμα.

«Όπως δείχνουν οι μετρήσεις μας, το πρώτο κόμμα με το τρίτο θα μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση. Αν κερδίσει ο κ. Μητοτάκης πιστεύω ότι θα επιδιώξει κυβέρνηση. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση. Θα πάμε σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλει νέο μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη για να «αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε σχέση με το αν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία της απλής αναλογικής. Χωρίς μπόνους, χωρίς τρικ. Μπορεί να γίνει. Μην το απορρίψουμε πριν το δούμε. Δεν έχουμε κουραστεί από τις αλαζονικές κυβερνήσεις; Μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν μπορεί να θέσει τέτοιους όρους. Αν δεν προκύψουν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό, θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η απλή αναλογική έχει και υποχρεώσεις. Υπάρχουν ευθύνες».

Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει η πιθανότητα συζήτησης για «μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Η αντίδραση Ανδρουλάκη

Αυτή η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση Μητσοτάκη που προαναφέρθηκε, αλλά και αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Όταν λοιπόν μιλά για κυβερνήσεις που δεν είναι σταθερές, δεν αφορούν μια ολιστική ατζέντα για το μέλλον της χώρας, στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και βάζει μόνο ένα ζήτημα, ουσιαστικά αυτό κάνει τον κ. Τσίπρα χορηγό του κυρίου Μητσοτάκη», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Σκάνδαλα υποκλοπών, Πάτσηδες, η τραγωδία στα Τέμπη που έλεγαν ψέματα… Αυτό που λέω και το πιστεύω είναι ότι αν υπήρχε αξιόπιστη αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αποτελούσε παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και περιθώριο συνεργασίας πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως έχει επισημάνει όλο το τελευταίο διάστημα.