Πίνακας περιεχομένων
Πρόγραμμα επιμόρφωσης με επίκεντρο τη συμπερίληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, προαναγγέλλοντας και μια σειρά στεγαστικών μέτρων για δημόσιους λειτουργούς και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
Όπως δήλωσε, «αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε δράσεις ευρείας κοινωνικής πολιτικής» που στοχεύουν στη στήριξη των πολιτών και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.
Επιμόρφωση για συμπερίληψη στο χώρο εργασίας – Αποζημίωση 100 ευρώ
Το Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης Εργαζομένων Επιχειρήσεων σε θέματα διαφορετικότητας ξεκινά μέσα στην εβδομάδα και απευθύνεται σε 80.000 εργαζόμενους.
Η υπουργός ανακοίνωσε ότι κάθε συμμετέχων που θα ολοκληρώσει επιτυχώς την τρίωρη ασύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση, θα λάβει αποζημίωση ύψους 100 ευρώ.
Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, παρουσίασε στοιχεία που τεκμηριώνουν την ανάγκη για δράσεις αυτού του τύπου: σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 50% των μελών του δεν έχει λάβει ποτέ σχετική επιμόρφωση, ενώ το 60% εκτιμά ότι είναι απολύτως απαραίτητη.
Επιδότηση ενοικίου για μετατιθέμενους δημοσίους υπαλλήλους
Στο πλαίσιο του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, προβλέπεται επιδότηση ενοικίου για δημόσιους λειτουργούς που μετατίθενται σε νησιά, ορεινές ή απομακρυσμένες περιοχές.
Διαβάστε Νέο επίδομα ενοικίου 200 ευρώ για εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές και ενστόλους
Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2026, με την υπουργό να σημειώνει ότι «θα παραμετροποιηθεί το ποσό επιδότησης ενοικίου ανάλογα με την περιοχή».
Όπως διευκρίνισε, σε ορεινές περιοχές με χαμηλή αξία γης, το ποσό θα είναι μικρότερο, ενώ σε νησιά με υψηλό κόστος στέγασης, η επιδότηση θα είναι αυξημένη. Το μέσο ποσό εκτιμάται σε 200 ευρώ τον μήνα.
Η κα Μιχαηλίδου χαρακτήρισε το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ, «σημαντικό εργαλείο» για τη στήριξη της κατοικίας. Οι δικαιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το ισοδύναμο ενός ενοικίου το χρόνο και επιπλέον βοήθεια κάθε μήνα για την κάλυψη των υπόλοιπων δαπανών στέγασης.
Στεγαστική στήριξη και για ένοπλες δυνάμεις, εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς
Η υπουργός υπογράμμισε ότι στην επιδότηση εντάσσονται κατηγορίες λειτουργών που υπηρετούν σε κρίσιμους τομείς: «Δάσκαλοι, νοσηλευτές, γιατροί, οι ένοπλες δυνάμεις – και να σταθώ σε αυτό, γιατί δεν το είχα αναφέρει καθώς το δικαιούνται και οι ένοπλες δυνάμεις – αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου στεγαστικού σχεδιασμού, 1.000 Κοινωνικές Κατοικίες από διαθέσιμα ακίνητα Υπουργείων και Δήμων θα διατεθούν σε οικογένειες και ζευγάρια που πληρούν τα κριτήρια, με κρατική επιδότηση και χαμηλό ενοίκιο.
Μετεγκατάσταση στον Έβρο με ενίσχυση 10.000 ευρώ
Ένα ακόμη μέτρο που προωθεί το υπουργείο αφορά την ενίσχυση της εγκατάστασης πολιτών στον ακριτικό Έβρο.
Όπως έκανε γνωστό η Δόμνα Μιχαηλίδου, «ανοίγει σε μία εβδομάδα η πλατφόρμα του προγράμματος, όπου δίνουμε 10.000 ευρώ σε κάθε πολίτη που θέλει να μετεγκατασταθεί στον ακριτικό Έβρο».
Η ενίσχυση αφορά όσους επιθυμούν να μεταφέρουν μόνιμα την κατοικία τους σε περιοχές του νομού και αποσκοπεί στην τόνωση του πληθυσμού και της τοπικής οικονομίας.
Δείτε Έρχεται επιδότηση 10.000 ευρώ για όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν στους 3 δήμους – Δείτε σε ποιούς