Σε αυστηρό μήνυμα – προειδοποίηση προς την Αθήνα, που προφανώς εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα πιέσεων των πιστωτών προς τη χώρα μας, με φόντο τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων μετά το 2018, προχώρησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financieele Dagblad, ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας την Τρίτη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, δήλωσε ξεκάθαρα πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προβαίνει σε τέτοια δήλωση, καθώς μέχρι σήμερα είχε αρκεστεί να επισημάνει πως η Ολλανδία δεν θα παράσχει στήριξη στην Ελλάδα, σε περίπτωση μη συμμετοχής του Ταμείο στο πρόγραμμα.

Την Τρίτη, λοιπόν, στην ολλανδική Βουλή, ο επικεφαλής του Eurogroup απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Arnold Merkies (για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας εάν αποχωρήσει το Ταμείο), δήλωσε: «Ναι, έτσι είναι – και οι προσπάθειες οι δικές μας και του ΔΝΤ έχουν ως στόχο να αποτρέψουν» αυτό το ενδεχόμενο.

Συμπλήρωσε πως η δική του δουλειά είναι «να σταθεροποιήσω την Ελλάδα… και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας. Είναι οικονομικά και πολιτικά το καλύτερο – και αυτό θα κάνουμε…».