Δεν υπάρχει σενάριο που να οδηγεί σε άρση του αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση το οποίο να μην περιλαμβάνει λήψη προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα για το διάστημα μετά το 2018, λέει πηγή του Eurogroup, προσθέτοντας ότι είναι θέμα της Ελλάδας.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» δηλώνει χαρακτηριστικά πηγή προσκείμενη στην προεδρία του Eurogroup, η οποία αποκλείει κατηγορηματικά κάθε σενάριο που δεν περιλαμβάνει την ψήφιση προληπτικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Η πηγή της Ναυτεμπορικής, δηλώνει ευθέως ότι, «καλώς ή κακώς», η υπόθεση της Ελλάδας είναι «τοξική» για την κοινή γνώμη χωρών της Ευρωζώνης που εισέρχονται σε εκλογικές αναμετρήσεις και υπό αυτή την έννοια η 20ή Φεβρουαρίου αποκτά τα χαρακτηριστικά τελικής προθεσμίας για συμφωνία μέσα στο τρέχον έτος. «Η Ελλάδα έχει το πρόβλημα και η Ελλάδα είναι που θα πρέπει να πείσει το ΔΝΤ να προσέλθει στο τραπέζι, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει χαρακτηριστικά, βεβαιώνοντας το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Ευρωζώνη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα σενάριο το οποίο οι θεσμοί θα προτιμούσαν να αποφύγουν, καθώς θεωρούν ότι θα πήγαιναν τη διαδικασία πίσω. Σπεύδουν άλλωστε να επισημάνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ελέγχει απολύτως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και συγχρόνως εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να εφαρμόσει τα επώδυνα μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος.

Η «Ν» έθεσε την ερώτηση κατά πόσο διακρίνεται μια φόρμουλα που θα επιτρέψει τη λύση στο αδιέξοδο, δεδομένης της κατηγορηματικής θέσης της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα: «Η μόνη φόρμουλα για λύση είναι να ενδώσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Και θα πρέπει να γίνει γρήγορα. Δεν υπάρχει χρόνος. Αν δεν έχουμε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου, οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Αυτή είναι μια κοινή θέση όλων των μερών που διαχειρίζονται την ελληνική υπόθεση».

Η ίδια πηγή χαρακτηρίζει ορατό τον κίνδυνο Grexit, υπενθυμίζοντας ότι το σενάριο αποτελεί «πάγια πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Προσθέτει μάλιστα πως «δεν είναι βέβαιο ότι η Άγκελα Μέρκελ θα σώσει την παρτίδα για δεύτερη φορά». Στο σημείο αυτό σημειώνει ότι είναι ανοιχτό το ζήτημα της παραμονής του Γερούν Ντέισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup, ακόμη και στην περίπτωση που δεν είναι εκ νέου υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας: «Δεν ξέρω αν θα είναι καλή εξέλιξη για την Ελλάδα να απομακρυνθεί, διότι -παρά το γεγονός ότι έχει ταυτιστεί στο παρελθόν με τη γραμμή Σόιμπλε- κρατάει τις ισορροπίες στο Eurogroup».

Απαντώντας στην κριτική ότι η Ευρωζώνη στην πραγματικότητα επιμένει απλώς στα βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα και όχι στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει ανάγκη η Ελλάδα, η ίδια πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι θεσμοί δεν επιθυμούν να “αποικίσουν” την Ελλάδα» και πως «δεν έχουν τη νομιμοποίηση να προβούν σε βαθιές πολιτικές, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της χώρας». Σημειωτέον, οι θεσμοί «αντιμετώπισαν με μεγάλη έκπληξη» τις παροχές τις οποίες εξήγγειλε προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μαζί τους, γεγονός που «δεν ήταν έξυπνο» και, άλλωστε, «θα συμφωνούσαμε».

Στις 15 Μαρτίου διενεργούνται οι εκλογές στην Ολλανδία· οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον λαϊκιστή Γκέερτ Βίλντερς και θα απαιτηθούν από 3 έως 6 μήνες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού από τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα συγκυβερνήσουν μαζί του. Στις 24 Σεπτεμβρίου διενεργούνται οι εκλογές στη Γερμανία, αφού μεσολαβήσουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Δεν αποκλείεται, εντός του έτους, να κινηθεί εκλογική διαδικασία και στην Ιταλία.