Αχτσιόγλου: Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού θέτει σε κίνδυνο τις σημερινές συντάξεις και εισφορές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ισορροπημένο μείγμα που περιλαμβάνει αύξηση κοινωνικών δαπανών, δηλαδή ενίσχυση των προσλήψεων σε Υγεία- Παιδεία, αλλά και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις», τόνισε, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η μεγάλη διαφορά με το πρόγραμμα της ΝΔ αφορά το επίπεδο των δαπανών, όπου η ΝΔ μιλά για μείωση. Οι δαπάνες του κράτους, όμως, είναι συγκεκριμένες: μισθοί, συντάξεις και πέντε μεγάλα κοινωνικά επιδόματα. Πρέπει η ΝΔ να αποσαφηνίσει τι εννοεί όταν λέει ότι θα μειώσει δαπάνες», ανέφερε η εκπρόσωπος επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Μιλώντας για το ασφαλιστικό, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καθαρή απάντηση από τη ΝΔ. Ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι θα καταργήσει το υφιστάμενο πλαίσιο που ρυθμίζει το ασφαλιστικό αλλά στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματός του δεν είπε με τι θέλει να το αντικαταστήσει» και πρόσθεσε ότι το προηγούμενο διάστημα «στελέχη της ΝΔ είχαν παρουσιάσει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Είπαμε ότι αυτό δημιουργεί πολύ συγκεκριμένους κινδύνους και προβλήματα για τους σημερινούς συνταξιούχους, διότι οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις, άρα αν πάρεις τις εισφορές και τις πας στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα έχεις ως κράτος τη δυνατότητα να πληρώσεις σημερινές συντάξεις. Δημιουργεί, επίσης, πρόβλημα στους σημερινούς ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν πληρώσει εισφορές και κάτι πρέπει να λάβουν για τις εισφορές που έχουν πληρώσει. Δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα στο κρατικό προϋπολογισμό, μια μεγάλη τρύπα».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για τη φορολογία, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «από τον Αύγουστο του 2018, όταν πετύχαμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο μείωσης φόρων», σημειώνοντας ότι «προχωρήσαμε στην πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεγαλύτερη για τις μικρής αξίας ακίνητες περιουσίες και μικρότερη για τις μεγαλύτερης αξίας ακίνητες περιουσίες, στη μείωση των εισφορών κυρίως για επαγγελματίες μεσαίων εισοδημάτων, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς, στη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση- ενέργεια- τρόφιμα, και ξεδιπλώνουμε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο που αφορά, μεταξύ άλλων, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία διαφωνία ότι είναι πολύ υψηλοί οι στόχοι και από την πλευρά μας το θέταμε στη διαπραγμάτευση. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα από το 3,5%» και πρόσθεσε ότι «έχουμε παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τα επόμενα χρόνια στο οποίο αντιλαμβάνομαι ότι η ΝΔ είναι αντίθετη. Παρουσιάσαμε μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων όπου τοποθετούμε ως εγγύηση ένα τμήμα από τα αποθεματικά που έχει σχηματίσει αυτή τη στιγμή το Δημόσιο, και είναι σημαντικό ότι όταν ξεκινήσαμε είχαμε άδεια ταμεία και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα σημαντικό απόθεμα για τη χώρα, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη μείωση των πλεονασμάτων».

Για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «πρέπει να επισημάνουμε για να γνωρίζουν και οι πολίτες ότι αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ένα νέο μνημονιακό πλαίσιο, νέες δεσμεύσεις και νέα προαπαιτούμενα. Ξεκάθαρα η συνθήκη του ESM προβλέπει ότι, όταν μπαίνεις σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης αυτό συνεπάγεται υπογραφή Μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενδεχομένως με τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Τέλος, σε σχέση με τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «δεν είναι δυνατόν, την περίοδο 2010-14, όταν χάθηκαν 1 εκατομμύριο δουλειές και η ανεργία των νέων εκτινάχθηκε στο 60%, να ισχυρίζεται κανείς ότι ήταν μία περίοδος ευρωστίας και επενδύσεων, ενώ την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία δημιουργήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας, είναι μία περίοδος αποεπένδυσης και προβληματική για την οικονομία της χώρας».

ip[
Exit mobile version