Οι πραγματικοί στη αυξήθηκαν κατά 1,5% το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας την υψηλότερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών, σε μία ένδειξη ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών συνεχίζουν να στηρίζουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι φόβοι για τις προστριβές στο εμπόριο, οι επιπτώσεις του Brexit και μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία πλήττουν τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, και οι οικονομολόγοι αναθεωρούν πτωτικά τις προβλέψεις τους, καθιστώντας την εγχώρια ζήτηση πιο σημαντική.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,6% την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ο ισχυρότερος ρυθμός αύξησης από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στους κλάδους ακινήτων, πολιτισμού και διασκέδασης ενώ οι μισθοί στην εκπαίδευση και άλλους κλάδους υπηρεσιών υπολείπονται του μέσου όρου.

Οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές ήταν 4.013 ευρώ τον μήνα στα κρατίδια στη δυτική Γερμανία και 3.173 ευρώ στην πρώην κομμουνιστική ανατολική χώρα, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Bundesbank αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στη Γερμανία φέτος στο 1,5% από το 2,0% και για τον επόμενο χρόνο στο 1,6% από το 1,9%.