ΝΕΟΣ γραπτός : Με στόχο να βελτιώσει την ταχύτητα και την αξιοκρατία στις προσλήψεις, το δρομολογεί τον δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για το Δημόσιο, αφήνοντας πίσω τις καθυστερήσεις του παρελθόντος.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων, οι 47.410 υποψήφιοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό προετοιμάζονται για την τελική ευθεία, με την προσδοκία για άμεση τοποθέτηση σε θέσεις που καλύπτουν ανάγκες του δημόσιου τομέα για τα επόμενα δύο έτη.

Λιγότερες αιτήσεις από το παρελθόν

Σε αντίθεση με τον πρώτο διαγωνισμό, που συγκέντρωσε πάνω από 108.000 αιτήσεις, η φετινή συμμετοχή είναι μειωμένη, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση των διορισμών από τον προηγούμενο κύκλο.

Δείτε επίσης

Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του 2025 η «δεξαμενή» των διοριστέων θα είναι έτοιμη, με τις πρώτες τοποθετήσεις να ξεκινούν στις αρχές του 2026. Εξήγησε, μάλιστα, ότι με τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2024, δίνεται η δυνατότητα απορρόφησης επιτυχόντων από τον πρώτο διαγωνισμό και για τα έτη 2024 και 2025, καλύπτοντας κενά που είχαν δημιουργηθεί λόγω των καθυστερήσεων.

Καινοτομίες στον δεύτερο διαγωνισμό

 ΑΣΕΠ - Γραπτός διαγωνισμός: Χρονοδιάγραμμα και επόμενα βήματα

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θανάσης Παπαϊωάννου, επεσήμανε ότι ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, με στόχο τη μείωση του χρόνου βαθμολόγησης και την καλύτερη αξιολόγηση των υποψηφίων. Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν μέσω υπολογιστών, με τις ερωτήσεις να αντλούνται από ειδικά διαμορφωμένες τράπεζες θεμάτων που θα δημοσιευτούν δύο εβδομάδες πριν από τις εξετάσεις. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει δύο βασικές ενότητες: την εξέταση γνώσεων και τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, με την τελευταία να αξιολογεί τις ικανότητες όπως η κριτική σκέψη, η ομαδικότητα και η προσαρμοστικότητα.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης

Η βαθμολογία των υποψηφίων θα κυμαίνεται από 1 έως 100 και θα καθορίζεται κατά 50% από την εξέταση γνώσεων και κατά 50% από τη δοκιμασία δεξιοτήτων. Σε αντίθεση με τον πρώτο διαγωνισμό, δεν θα υπάρχει ελάχιστη βάση βαθμολογίας, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση, ανεξάρτητα από το τελικό τους σκορ. Οι προσλήψεις θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας βάσει βαθμολογίας, ενώ θα προσμετρώνται πρόσθετα τυπικά προσόντα, όπως μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες και κοινωνικά κριτήρια.

Χρονοδιάγραμμα και επόμενα βήματα

Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου του 2026 και να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, με τα κέντρα εξέτασης να βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι υποψήφιοι θα επιλέξουν το εξεταστικό τους κέντρο και την ημερομηνία μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα ανοίξει μετά την ανακοίνωση των τελικών ημερομηνιών. Σε περίπτωση που δεν δηλώσουν προτίμηση, η κατανομή τους θα γίνει αυτόματα από το .

Ο δεύτερος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο, ενσωματώνοντας σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που αναμένεται να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα των διαδικασιών.

Δείτε επίσης