Πίνακας περιεχομένων

Με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας, το προχωρά στον σχεδιασμό του δεύτερου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού για προσλήψεις στο Δημόσιο.

Η νέα διαδικασία φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την υλοποίηση του πρώτου διαγωνισμού, στοχεύοντας στην αξιοκρατία και την ταχύτερη ένταξη των επιτυχόντων στη δημόσια διοίκηση.

Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις – Ξεκινούν οι προετοιμασίες για το Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει πλέον ολοκληρωθεί και οι 47.410 ενδιαφερόμενοι ετοιμάζονται για τη διαδικασία. Αν και ο αριθμός των συμμετοχών είναι μειωμένος σε σύγκριση με τον πρώτο διαγωνισμό του 2023, στον οποίο είχαν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 108.000 υποψήφιοι, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, με όλους να αναμένουν ένα σύστημα πιο λειτουργικό και άμεσο στην απορρόφηση προσωπικού.

Διαβάστε εδώ

Η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέδωσε τις καθυστερήσεις στον διορισμό των επιτυχόντων του πρώτου διαγωνισμού ΑΣΕΠ στο γεγονός ότι αυτός πραγματοποιήθηκε ενώ υπήρχαν ήδη σε ισχύ εγκεκριμένα πλάνα προσλήψεων για τα έτη 2022 και 2023.

Όπως εξήγησε, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι πίνακες επιτυχόντων και για τα έτη 2024 και 2025. Στόχος είναι, όπως τόνισε, «το έτος έγκρισης των θέσεων να είναι και το έτος διορισμού».

Ηλεκτρονικός διαγωνισμός με νέο μοντέλο αξιολόγησης

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θανάσης Παπαϊωάννου, υπογράμμισε ότι ο δεύτερος διαγωνισμός θα διεξαχθεί για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονικό τρόπο.

Οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε εξεταστικά κέντρα μπροστά σε υπολογιστή, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιτρέψει την ταχύτερη έκδοση των αποτελεσμάτων.

Ο διαγωνισμός θα καλύψει τις ανάγκες στελέχωσης του Δημοσίου για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ για τα έτη 2026 και 2027. Όσοι δεν συμμετάσχουν, δεν θα έχουν νέα ευκαιρία διορισμού μέχρι τον επόμενο αντίστοιχο διαγωνισμό.

ΑΣΕΠ Δεύτερος γραπτός διαγωνισμός – Δείτε τις αλλαγές στη διαδικασία

Δεύτερη ευκαιρία για τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ του 2023

Σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι συνολικά 14.837 υποψήφιοι πέρασαν τη βάση. Ωστόσο, 1.371 εξ αυτών δεν συμμετείχαν σε καμία προκήρυξη για το 2024.

Από τους 13.466 που έκαναν αίτηση, προκηρύχθηκαν 6.119 θέσεις βάσει του προγραμματισμού των ετών 2022-2024 και 2.084 θέσεις ΤΕ για το 2025, ενώ αναμένεται η προκήρυξη άλλων 4.242.

Αυτό σημαίνει ότι προσφέρονται συνολικά 12.445 θέσεις στους εν λόγω υποψηφίους. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι 600 διοριστέοι του 2024 δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους.

Δείτε εδώ

Χρονοδιάγραμμα και ηλεκτρονική πλατφόρμα επιλογής ημερομηνίας

Η ακριβής ημερομηνία των εξετάσεων θα καθοριστεί με βάση τον αριθμό των αιτήσεων και την κατανομή των υποψηφίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι εξετάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου από την Αθήνα και να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με τη διεξαγωγή τους στη συνέχεια και στη Θεσσαλονίκη. Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την ημερομηνία και την ώρα της εξέτασής τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αν δεν δηλώσουν προτίμηση, η κατανομή θα γίνει αυτόματα από το .

Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις – Δύο ενότητες και Τράπεζα Θεμάτων

Η γραπτή εξέταση περιλαμβάνει δύο μέρη: την ενότητα γνώσεων και τη δοκιμασία δεξιοτήτων – εργασιακής αποτελεσματικότητας. Η ενότητα γνώσεων βασίζεται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που καλύπτουν επτά θεματικές: Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο, Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Δίκαιο, Οικονομικές Επιστήμες, Δημόσια Διοίκηση και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, Πληροφορική και Ψηφιακή Διακυβέρνηση, καθώς και Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας από το 1875 και εξής.

Οι ερωτήσεις θα προέρχονται από ειδική Τράπεζα Θεμάτων, η οποία περιλαμβάνει τρεις ομάδες των 400 ερωτήσεων η καθεμία. Σε κάθε ομάδα υπάρχουν τέσσερις απαντήσεις, εκ των οποίων μία είναι η σωστή. Οι ομάδες θα δημοσιοποιούνται σταδιακά, περίπου δύο εβδομάδες πριν την εξέταση, και η επιλογή των ερωτήσεων θα γίνεται με βάση την ημερομηνία συμμετοχής των υποψηφίων.

ΑΣΕΠ Δεύτερος γραπτός διαγωνισμός – Δείτε τις αλλαγές στη διαδικασία

Πιο απαιτητική η δοκιμασία δεξιοτήτων – Τι αξιολογείται

Η δεύτερη ενότητα, αυτή της αξιολόγησης δεξιοτήτων, θεωρείται πιο σύνθετη, καθώς δεν περιλαμβάνει ερωτήσεις με προκαθορισμένες σωστές απαντήσεις.

Θα αξιολογηθούν παραδείγματα ερωτήσεων που θα δημοσιοποιηθούν εγκαίρως. Η δοκιμασία αυτή θα εξετάζει κρίσιμες επαγγελματικές συμπεριφορές, όπως παραγωγικότητα, ομαδικότητα, προσαρμοστικότητα, προσανατολισμός στο αποτέλεσμα, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, επαγγελματισμός, διαχείριση γνώσης και ηγετικότητα.

Αλλαγές στη βαθμολόγηση και τις λίστες υποψηφίων

Η συνολική βαθμολογία κυμαίνεται από 1 έως 100 και η βαρύτητα είναι ίση για τα δύο μέρη της εξέτασης (50%-50%). Σε αντίθεση με τον πρώτο διαγωνισμό, δεν προβλέπεται βαθμολογικό όριο επιτυχίας – όλοι οι υποψήφιοι θα ενταχθούν σε πίνακες ανά κατηγορία και ειδικότητα.

Διαβάστε επίσης

Η τοποθέτηση θα γίνεται μέσω προκηρύξεων με σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθμολογία, επιπλέον προσόντα (όπως μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες), εντοπιότητα και κοινωνικά κριτήρια.