Αρχιεπίσκοπος Κρήτης για Θρησκευτικά: «Δεν πρέπει να πάψουμε να είμαστε Έλληνες και Ορθόδοξοι»

Μετά από την επιτυχημένη Ημερίδα, που πραγματοποίησαν ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων και η Περιφέρεια Κρήτης, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με θέμα «Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το μάθημα των Θρησκευτικών», στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV, μεταδόθηκε τηλεοπτική εκπομπή για την θρησκευτική αγωγή των παιδιών, με αφορμή τις αποφάσεις 1749/2019 και 1750/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Θρησκευτικά.

Οι αποφάσεις αυτές ακύρωσαν, ως αντισυνταγματικά, τα νέα Προγράμματα Σπουδών των Θρησκευτικών, που είχαν εισαχθεί στα σχολεία επί υπουργίας Φίλη – Γαβρόγλου, λόγω του πολυθρησκευτικού τους χαρακτήρα.
Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της εκπομπής, τα παιδιά στην χώρα μας συνεχίζουν ακόμη να διδάσκονται τα ακυρωθέντα θρησκευτικά, εξαιτίας του ότι οι εν λόγω ακυρωτικές αποφάσεις της 20ης/09/2019 δεν έχουν μέχρι στιγμής εφαρμοστεί, ως ώφειλε κατά Νόμον, από το Υπουργείο Παιδείας.
Στην εκπομπή συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίος, καθώς και Θεολόγοι, Νομικοί και γονείς, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το θέμα τόσο από την πλευρά της ορθόδοξης πίστης και θεολογίας, όσο και από την πλευρά της παιδαγωγικής και την νομικής του θεώρησης.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης για το θέμα μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Δεν είμαστε εναντίον κανενός, δεν είμαστε φανατικοί οι Ορθόδοξοι. Είμαστε ελεύθεροι. Αλλά, δεν μπορούμε να συγχέουμε τα πράγματα, να τα ανακατεύουμε. Να μην πάψουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε. Αν πάψουμε να είμαστε αυτοί που είμαστε, χάσαμε την ταυτότητά μας, χαθήκαμε».
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Πρώτα τα παιδιά μας να έχουν βάση. Να ξέρουν πού βρίσκονται και ποιές είναι οι βάσεις τους», ενώ, παράλληλα τόνισε: «Δεν πρέπει να πάψουμε να είμαστε Έλληνες και να είμαστε Ορθόδοξοι και να είμαστε Ελλάδα. Αν πάψουμε να είμαστε, χάσαμε την ταυτότητά μας».

ip[
Exit mobile version