Αρβανιτόπουλος: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της ΕΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔22/02/2017 - 23:29 | Author: Newsroom Ipaidia

«Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε σε ομιλία του με θέμα τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Ευρωπαϊκών Αμυντικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο αμφιθέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.«Η άποψη μου είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στη δύση, πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, ιστορικά, ανήκει στην Ενωμένη Ευρώπη» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε:

«Επομένως, η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, θα πρέπει να ξεπεράσει την κρίση που την ταλανίζει και είναι πρωτόγνωρη σε βάθος και σε χρονικό εύρος, για να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις, τη θέση που της αναλογεί και της αρμόζει στον πυρήνα της Ένωσης».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε ότι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται παγκόσμια, η Ε.Ε. δεν έχει άλλη επιλογή επιβίωσης από την επίλυση των εσωτερικών της προβλημάτων και τη συνέχιση της κοινής της πορείας – και σε αυτό λειτουργούν συσπειρωτικά ως προς την Ε.Ε., τόσο η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, όσο και οι ρωσικές επιδιώξεις στην εξωτερική πολιτική.

Επεσήμανε ότι με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και με την «ατζέντα» Πούτιν στις διεθνείς σχέσεις, μια σειρά από οικονομικές, εμπορικές και στρατηγικές επιλογές ευρωπαϊκών συμφερόντων είναι δυνατό να επηρεαστούν, να τεθούν υπό αμφισβήτηση, ή επαναδιαπραγμάτευση, ενισχύοντας την ανάγκη για επανασυσπείρωση των δυνάμεών της. Αναφέρθηκε παραδειγματικά, σε επιμέρους ζητήματα που εγείρει η αμερικανική πλευρά (επαναδιαπραγμάτευση του εμπορικού ισοζύγιου με την Ευρώπη, όπου είναι αρνητικό για την αμερικανική πλευρά, πίεση ακόμη πιο επιτακτικά προς τις ευρωπαϊκές χώρες για αύξηση στο 2% του προϋπολογισμού τους, των δαπανών για τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ, κ.ά.). Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, είναι ανάμεσα στις δύο – τρεις χώρες, που ήδη συμμετέχουν σε αυτό το ποσοστό για την άμυνα, ενώ υπάρχει δέσμευση να ισχύσει για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών με ορίζοντα δεκαετίας.

«Αυτά νομίζω, ότι θα λειτουργήσουν ως συγκολλητικός ιστός και νομίζω ότι θα επανασυσπειρώσουν την Ευρώπη» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος και συνέχισε: «Θεωρώ, ότι με ένα περίεργο τρόπο, η εμβάθυνση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι μονόδρομος, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα επιβίωσης για την Ευρώπη».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε ωστόσο, ότι εντός της Ε.Ε. υπάρχουν «αγκυλώσεις», «ανισότητες» και «καχυποψία», που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σε ότι αφορά την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της χώρας μας, στις νέες συνθήκες, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι αναμφίβολα «η παρουσία του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο αποδεδειγμένα έδρασε πυροσβεστικά στη λείανση κάποιων διαφορών και ακροτήτων στη σχέση μας με τους δανειστές» και πρόσθεσε : «Αυτό φοβούμαι ότι δεν θα το έχουμε». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η πολιτική Τραμπ, σε αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία Ομπάμα, πρεσβεύει μια «τζακσονική» (σ.σ. που παραπέμπει στον Άντριου Τζάκσον, πρόεδρο των ΗΠΑ κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και ιδρυτή του Δημοκρατικού Κόμματος) αντίληψη για την αμερικανική πολιτική, με οικονομικό προστατευτισμό, και επιλεκτικό παρεμβατισμό – λιγότερο για θέματα παραβίασης αρχών και κανόνων, και περισσότερο για ζητήματα που διακυβεύουν άμεσα τα ζωτικά συμφέροντα και το κύρος των ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να σημαίνει, ότι η νέα αμερικανική πολιτική είναι δυνατόν να μην είναι εξίσου ενεργή και επιδραστική σε περιφερειακές διενέξεις και συγκρούσεις σε σχέση με το παρελθόν, σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης, τόνισε ότι η πολιτική Τραμπ εκφράζεται με διαφοροποιημένη ένταση στις διεθνείς σχέσεις, ανά περίπτωση, όπως π.χ., ότι παρά τις όποιες προθέσεις του ίδιου και των συνεργατών του για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ υπέγραψαν ψήφισμα που την καταδεικνύουν ως υπεύθυνη για την Ουκρανία. Επίσης, το μεσανατολικό δεν προχωρά, και αντίθετα με άλλα μέτωπα όπου προς το παρόν υπάρχουν απλώς διακηρύξεις επαναβεβαίωσης παραδοσιακών συμμαχιών (Ιαπωνία, Ν. Κορέα), μόνο στην περίπτωση της Κίνας τα πράγματα είναι διαφορετικά: «Στην Κίνα έχουμε πράξεις» είπε ο κ. Κουσκουβέλης, και υπέδειξε την ενίσχυση ναυτικών δυνάμεων στη νότια σινική θάλασσα, προσθέτοντας ότι «η αντίδραση της Κίνας προς το παρόν χαλαρή».

Τη συζήτηση συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών Σπυρίδων Λίτσας.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso