Μνήμες από τις δραματικές στιγμές του περασμένου καλοκαιριού ξυπνούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση διάσωσης του Μαρινόπουλου.

Παρότι έχουν παρέλθει περίπου επτά μήνες από τότε, οι ίδιοι πρωταγωνιστές καλούνται και πάλι να δώσουν λύση στο πρόβλημα που προέκυψε, με την εκπρόθεσμη έκδοση της δικαστικής απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία κατέστησε το σχέδιο εξυγίανσης πρακτικά άκυρο.

Για ακόμη μια φορά, πιστώτριες τράπεζες, η πλευρά Μαρινόπουλου και η οικογένεια Σκλαβενίτη κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή που θα διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα συνάντηση που έγινε χθες, την πολλοστή από την περασμένη Δευτέρα που έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου, συζητήθηκε η «νομική φόρμουλα» για την επιμήκυνση της σύμβασης, ώστε να καλύπτονται χρονικά οι τριτανακοπές, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν έως τότε, και κυρίως ποιος θα την καλύψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα της επιμήκυνσης έπεσαν διάφορες σκέψεις στο τραπέζι, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το Πάσχα, η οποία είναι μια περίοδος υψηλής εμπορικής κίνησης. «Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία διάσωσης και να έχουν γεμίσει τα ράφια των καταστημάτων του Μαρινόπουλου με προϊόντα. Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η περίοδος, όπως έγινε με τα Χριστούγεννα», σημειώνουν χαρακτηριστικά ο ίδιες πληροφορίες. Όσον αφορά στο ύψος της πρόσθετης χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί, εκτιμάται πως θα πρέπει να ανέρχεται μεταξύ 25 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. ευρώ τον μήνα, όσο χρειάζεται για να λειτουργήσει η εταιρεία και να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα.

Θετικά μηνύματα
Πηγές από την πλευρά του υποψήφιου επενδυτή εκτιμούν ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να ξεπερασθεί το αδιέξοδο, ωστόσο δεν αποκλείουν να βρεθεί λύση πολύ νωρίτερα, πιθανόν και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν τη βούληση των εμπλεκομένων μερών να προχωρήσει το εγχείρημα και να ξεπεραστεί ο σκόπελος που προέκυψε, δίνοντας τέλος στην αγωνία των 10.500 εργαζομένων αλλά και των 2.500 προμηθευτών της αλυσίδας. Ξεκαθαρίζουν επίσης, πως η οικογένεια Σκλαβενίτη έχει δείξει έμπρακτα τη διάθεσή της να στηρίξει το εγχείρημα, βάζοντας ήδη 15 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, πριν καταστεί ιδιοκτήτης της παραπαίουσας αλυσίδας. Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζεται και από κύκλους των εργαζομένων, οι οποίοι μιλώντας στην «Η» αναφέρουν πως η ψυχρολουσία της περασμένης Δευτέρας υποχωρεί και τονίζουν πως τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων δείχνουν ότι αρχίζει και φαίνεται φως στο τούνελ. Μάλιστα, την αισιοδοξία τους ενισχύει το γεγονός πως δεν έχει σταματήσει η τροφοδοσία των καταστημάτων του Μαρινόπουλου, ενώ συνεχίζονται κανονικά και κάποιες εργασίες αναβάθμισής τους, (νέα ράφια κ.α.), οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε, θα είχαν ανασταλεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου
«Οφελος για το Δημόσιο και την κοινωνία»

Χωρίς εκπλήξεις και σχεδόν στο σύνολό της έγινε δεκτή η συμφωνία διάσωσης του Μαρινόπουλου και των θυγατρικών της Ξυνός, Πειραϊκόν και Express M, από το Πολυμελές Πρωτοδικείου Αθηνών.

Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο αποδέχεται τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (250 δόσεις) και προς ΟΤΑ και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, τα χρέη προς τους οποίους διαγράφονται κατά 50% και μετά την απομείωσή τους θα πληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις, το «κούρεμα» 50% προς τους προμηθευτές , κ.α.

Μάλιστα το σκεπτικό της απόφασης υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερο όφελος αναμένεται τόσο για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο θα εισπράξει άμεσους και έμμεσους φόρους, όσο και για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ασφαλιστικές εισφορές πολύ περισσότερο για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, καθώς οι αιτούσες θα απασχολούν συνολικά 10.500 άτομα, ενώ οι προμηθευτές θα λάβουν μέρος των απαιτήσεών τους.

Από την άλλη πλευρά, έκανε δεκτή μεταξύ άλλων την κύρια παρέμβαση της ΛΟΥΞ ότι οι απαιτήσεις της είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναγράφονται στη συμφωνία και ζητά να διορθωθεί το ποσό, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Γ. Αρβανιτίδη ότι η επικύρωση της συμφωνίας αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση.