Αναβάθμιση της προοπτικής των ελληνικών τραπεζών από την Moody’s

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔30/07/2018 - 17:05 | Author: Newsroom Ipaidia

Σε αναβάθμισης των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει περαιτέρω το όριο της έκτακτης ρευστότητας που παρέχει στα ελληνικά ιδρύματα.

Ο οίκος ανακοίνωσε πως αναθεώρησε προσδοκά βελτίωση της χρηματοδότησής των ελληνικών τραπεζών και αναβάθμιση της ασφάλειας των περιουσιακών τους στοιχείων σε βάθος 12 έως18 μηνών.

Ένα από τα πλέον προβληματικά στοιχεία που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι τα «κόκκινα» δάνεια, με την Moody’s να εκτιμά πως κατά πάσα πιθανότητα τα ελληνικά ιδρύματα θα πετύχουν τους στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους έως το τέλος του 2019.

Ο οίκος ωστόσο προειδοποιεί πως οι προβληματικές πιστώσεις θα παραμείνουν υψηλές ενώ η στήριξή τους σε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις υποβαθμίζει την ποιότητα των κατά τα άλλα επαρκών κεφαλαίων που διαθέτουν.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ μείωσε το όριο της έκτακτης ρευστότητας (ELA) κατά 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον πλαφόν να ανέρχεται πλέον στα 8,4 δισεκ. ευρώ.

Η Moody’s εκτιμά πως η στήριξη των τραπεζών στον μηχανισμό ELA θα μηδενιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η κεφαλαιακή τους βάση ενισχύεται και ανακτάται πρόσβαση στις διατραπεζικές αγορές.

skai

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso