Αναδρομικές περικοπές στις «χρυσές συντάξεις» – Ποιούς αφορά

Στο τέλος Αυγούστου οι μέχρι πρότινος δικαιούχοι «χρυσών» του νόμου Κατρούγκαλου θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Θα επιστρέψουν τη διαφορά

Σύμφωνα με τις διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31-12-2016.

Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον επιδομάτων αναπηρίας.

Και πριν τον νόμο Κατρούγκαλου

Το πλαφόν εφαρμόζεται και επί των που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (12-5-2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Οι νέες διατάξεις ορίζουν παράλληλα ότι ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογισθεί μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου και υπερβαίνουν τα 4.608 ευρώ προσαρμόζονται στο ύψος του πλαφόν από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους.

Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.

Έτσι, οι συνταξιούχοι που έχουν εισπράξει τα υπέρογκα ποσά, τα οποία έφταναν έως και τις 10.000 ευρώ τον μήνα είναι υποχρεωμένοι δια νόμου μα τα επιστρέψουν πίσω στα δημόσια ταμεία.

Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι

Πιο συγκεκριμένα, για την επιστροφή των ποσών στα δημόσια ταμεία -χρωστούμενα στον ΕΦΚΑ – η τροπολογία του υπουργείου διαχωρίζει τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες, οι οποίοι εισπράττουν πάνω από 4.608 ευρω τον μήνα:

Το πλαφόν μπήκε τελικά στα 4.608 ευρώ και ισχύει αναδρομικά. Καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες, από τη στιγμή της έκδοσής τους ή του επανυπολογισμού τους. Αυτό σημαίνει πως όσοι συνταξιούχοι εισπράττουν πάνω από 4.608 ευρώ τον μήνα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά στον ΕΦΚΑ.

Ο συμψηφισμός και η επιστροφή των επιπλέον ποσών θα γίνει με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης.

Μετά το σάλο

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε έπειτα από το σάλο που προέκυψε από τις αποκαλύψεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εγκρίνει συντάξεις που έφταναν έως και τις 24.000 ευρώ.

Όπως είχε εξηγήσει ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, οι σχετικοί φάκελοι, είχαν περάσει από επεξεργασία της διοίκησης και βρίσκονταν στο στάδιο της τελικής υπογραφής.

Ακόμη ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι, από τη στιγμή που ο κ. Βρούτσης ενημερώθηκε πως υπάρχουν τέτοιες συντάξεις οι οποίες αφορούν τόσο υψηλά χρηματικά ποσά, ζήτησε να παγώσουν οι διαδικασίες μέχρι να δούμε τι συμβαίνει. «Αυτό που συμβαίνει τελικά και είναι λάθος, είναι πως βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, προσμετρώνται γενικοί κοινωνικοί πόροι που συλλέχθηκαν για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, σε ατομικές ασφαλιστικές μερίδες», ανέφερε.

Οι πληρωμές

Την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου 2019.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου.

Αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ έχει φέρει ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

 

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται: α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα και β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων:

ip[
Exit mobile version