– Ένα κενό στη νομοθεσία που υπάρχει από το 2016 ήρθε να καλύψει, στη λήξη του 2023, ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, , κατ’ αντιστοιχία με τα όσα ισχύουν για τις κύριες, δηλαδή -30% στον υπολογισμό του τμήματος σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης έως το 2014.

Ομως, ακόμη και τώρα, το θεσμικό πλαίσιο παραμένει ελλιπές, αφού δεν προβλέφθηκε, έστω και μετά επτά ολόκληρα χρόνια, η αντίστοιχη μείωση στις επικουρικές των ατόμων με αναπηρία. Το αποτέλεσμα είναι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να εκδίδουν τις επικουρικές μειωμένες, χωρίς όμως να υπάρχει θεσμική κατοχύρωση της απόφασής τους αυτής. Κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας ήρθε, μετά τόσο καιρό, και θεσμοθέτησε αυτό που ακούγεται, και σύμφωνα με τους νομικούς είναι λογικό. Χωρίς όμως αναδρομική ισχύ.

Για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή, με τον νόμο 4387/2016 που έχει μείνει γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου θεσπίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξης. Για τις κύριες συντάξεις ο νέος τρόπος ισχύει για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονταν μετά τις 13-5-2016, ενώ για τις επικουρικές αφορούσε αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1-1-2015. Για τις κύριες συντάξεις προβλέφθηκε μείωση έως 30% της εθνικής και όχι της ανταποδοτικής σύνταξης σε περίπτωση απονομής μειωμένης σύνταξης, δηλαδή σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους.

Για τις επικουρικές συντάξεις ορίσθηκε ότι το ύψος της καθορίζεται από το άθροισμα δύο τμημάτων: α) το τμήμα σύνταξης που αφορά χρόνο ασφάλισης μέχρι 31-12-2014, που υπολογίζεται με βάση συντελεστή αναπλήρωσης που για κάθε έτος ασφάλισης αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,45 επί των συντάξιμων αποδοχών και β) το τμήμα σύνταξης από 1-1-2015 και εφεξής, που υπολογίζεται με βάση μαθηματικό τύπο στον οποίο λαμβάνεται υπόψη (με έμμεσο τρόπο) η ηλικία συνταξιοδότησης.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, από καμία διάταξη δεν προβλέφθηκε μείωση του ποσού της επικουρικής σύνταξης όταν απονέμεται μειωμένη σύνταξη γήρατος, δηλαδή σύνταξη σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους ή σύνταξη αναπηρίας με ποσοστό χαμηλότερο του 80%.

Ομως, σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, κατά την απονομή των μειωμένων επικουρικών ή επικουρικών αναπηρίας με ποσοστό μικρότερο του 80%, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ επέβαλλαν μείωση, που στην πρώτη περίπτωση φθάνει έως το 30%, ενώ στη δεύτερη έως το 50%. «Μείωση συμβατή με την κοινωνικοασφαλιστική μας ιστορία αλλά και τη θεωρητική προσέγγιση του περιορισμού της απονεμόμενης παροχής όταν αυτή γίνεται πρόωρα», ξεκαθαρίζει ο γνωστός νομικός. Χωρίς όμως να προβλέπεται από τον νόμο…

Με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο Γεωργιάδη – Τσακλόγλου, το νομοθετικό αυτό κενό ήρθε να κλείσει με διάταξη που ορίζει ποινή – μείωση του σκέλους της επικουρικής, όπως υπολογίζεται για τα έτη πριν από το 2014, κατά 30%.

Κι όπως επισημαίνει ο κ. Μπούρλος, αυτό από μόνο του συνιστά αναγνώριση του ότι μέχρι αυτήν δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο στο οποίο να στηρίζεται η απονομή μειωμένων επικουρικών.

Βέβαια, η διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ, όπως προκύπτει από τη διατύπωσή της.
Πώς θα γίνεται η παρακράτηση του 10% για εργαζομένους συνταξιούχους
Πώς θα γίνεται η παρακράτηση του 10% για εργαζομένους συνταξιούχους

Με αυτό το δεδομένο ανακύπτουν δύο θέματα:

α. Πώς θα αντιμετωπισθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης επικουρικής σύνταξης που έχουν τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη νέα ρύθμιση.

β. Τι γίνεται με τις περιπτώσεις αιτήσεων που υποβλήθηκαν μετά την 1-1-2015, για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί απόφαση με μείωση του ποσού της απονεμηθείσας σύνταξης, χωρίς κάτι τέτοιο να προβλέπεται νομοθετικά και για τις οποίες προφανώς τίθεται ζήτημα νομιμότητας.

Τόσο για την πρώτη περίπτωση των εκκρεμών όσο και για τη δεύτερη των ήδη απονεμημένων, τονίζει ο κ. Μπούρλος, ενδεχομένως τίθενται ζητήματα δικαστικών διεκδικήσεων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι τα σχετικά δικαιώματα δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή (5ετία).

Και βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι, από τη διατύπωσή της, η νέα διάταξη αναφέρεται μόνο σε συντάξεις γήρατος και όχι σε συντάξεις αναπηρίας. Στις συντάξεις αναπηρίας που απονέμονται με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 80%, συνεπώς, εξακολουθεί να μην υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει μείωση του ποσού για τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 31-12-2014.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ