Από τις αρχές του 2025, κάθε Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης () θα συνδέεται, στο πλαίσιο μιας σημαντικής ψηφιακής μεταρρύθμισης, με έναν μοναδικό, πιστοποιημένο τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας.
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή για την διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών

Δείτε εδώ

Η νέα διαδικασία θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την ασφάλεια στις ιατρικές υπηρεσίες, επιτρέποντας στους πολίτες να επιβεβαιώνουν ηλεκτρονικά την εκτέλεση συνταγών και να αναφέρουν πιθανές παρατυπίες. Η πρωτοβουλία αυτή, σε συνεργασία με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών, σηματοδοτεί την πλήρη μετάβαση του ΕΟΠΥΥ σε ψηφιακές λειτουργίες.

Αυτό θα επιτρέπει στους ασθενείς, κατά την έκδοση ή εκτέλεση ιατρικών συνταγών, να επιβεβαιώνουν μέσω του συγκεκριμένου αριθμού ότι η συνταγή αφορά τους ίδιους, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ασφάλεια στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

ΑΜΚΑ

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2025 θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών, επιτρέποντας την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Αυτό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας.

Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα στους ασθενείς, με ένα απλό κλικ «εναντίωσης», να υποβάλλουν καταγγελίες για φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί και εκτελεστεί στο όνομά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, για παράνομες χρεώσεις ή για μη επιτρεπτές συμπεριφορές.

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του , με στόχο την πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εφαρμογών και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον

Εδώ και έναν χρόνο, ο ΕΟΠΥΥ υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον, εξυπηρετώντας μηνιαίως 2.000 ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις. Το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να επεκταθεί, ώστε να καλύψει όλους τους ασθενείς που χρειάζονται φάρμακα υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κ. Καρποδίνη, μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία, επιτρέποντας σε περίπου 120.000 ασθενείς να λαμβάνουν τα φάρμακά τους κατ’ οίκον, εφόσον το επιθυμούν. Το συνολικό κόστος της δράσης εκτιμάται σε 10 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία.