Από το καλοκαίρι, όλα τα ακίνητα της χώρας –είτε ιδιόκτητα, είτε ενοικιαζόμενα, είτε κενά– θα ενταχθούν στο νέο ηλεκτρονικό «δίχτυ» της εφορίας. Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) που προωθεί η ΑΑΔΕ, το οποίο προανήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί στο παρελθόν από τον προκάτοχό του και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.
Στο νέο μητρώο, όλοι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν εκ νέου τα στοιχεία και τη χρήση των ακινήτων τους, διευκρινίζοντας αν τα κατοικούν, τα εκμισθώνουν ή είναι κενά. Παράλληλα, οι ενοικιαστές θα δηλώσουν τα ακίνητα που μισθώνουν.
Δείτε επίσης Ακίνητα: Πώς εξελίσσονται οι τιμές στις πωλήσεις και στις ενοικιάσεις
Η ΑΑΔΕ θα καταρτίσει για κάθε ακίνητο έναν ατομικό φάκελο με όλες τις σχετικές πληροφορίες: επιφάνεια, θέση, όροφο, αν είναι ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, νοικιασμένο ή δωρεάν παραχωρημένο. Ο φάκελος θα περιλαμβάνει επίσης στοιχεία από το Κτηματολόγιο, όπως οι Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), οι Αριθμοί Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) από το αρχείο του Taxisnet, αριθμούς παροχής ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και αριθμούς παροχής νερού από εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης. Θα συγκεντρωθούν ακόμη δεδομένα από πολεοδομικές άδειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, από δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία για αμφισβητούμενα ακίνητα, στοιχεία ασφαλιστηρίων συμβολαίων κτισμάτων και πληροφορίες για αποδέκτες αγροτικών επιδοτήσεων.
Η δημιουργία του ΜΙΔΑ, ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιηθεί μέσα από τέσσερα βασικά βήματα:
Πρώτον, η ΑΑΔΕ θα μεταφέρει στο ΜΙΔΑ όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τις ιδιοκτησίες από την πλατφόρμα του περιουσιολογίου στο Taxisnet, τα οποία προέρχονται από τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 και χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, αντιστοιχίζοντάς τα με τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών.
Δεύτερον, θα μεταφερθούν και όλα τα δεδομένα για τα μισθωμένα ακίνητα που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ.
Τρίτον, η ΑΑΔΕ θα καλέσει φυσικά και νομικά πρόσωπα να εισέλθουν στην πλατφόρμα του ΜΙΔΑ εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, ώστε να ελέγξουν την ακρίβεια των μεταφερμένων στοιχείων. Εάν εντοπιστούν λάθη ή παραλείψεις, οι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να τα διορθώσουν, καθώς φέρουν την πλήρη ευθύνη για την ορθότητα των δεδομένων.
Τέταρτον, επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων θα απαιτηθεί και από τους εκμισθωτές και τους ενοικιαστές ακινήτων, ώστε να διασταυρωθεί η ταύτιση ακινήτων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών.
Το αρχείο του ΜΙΔΑ θα ενημερώνεται αυτόματα για κάθε αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων (όπως αγορές ή μεταβιβάσεις) μέσω της εφαρμογής myPROPERTY και του αρχείου εκμίσθωσης ακινήτων. Το ΜΙΔΑ θα διασυνδεθεί επίσης με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Έτσι, τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 των ιδιοκτητών, ενώ οι δαπάνες των ενοικιαστών για την καταβολή ενοικίων θα προσυμπληρώνονται στα δικά τους έντυπα Ε1.
Διαβάστε εδώ Ακίνητα: Το παράδοξο της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα
Με την ολοκλήρωση του νέου Μητρώου, θα πραγματοποιηθεί διασύνδεση με το Κτηματολόγιο και διασταύρωση των στοιχείων. Στόχος είναι να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων μεταξύ των δύο βάσεων δεδομένων.
Εάν προκύψει ότι ακίνητα έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο αλλά όχι στην εφορία ή ότι τα εμβαδά στο Taxisnet είναι μικρότερα από εκείνα στο Κτηματολόγιο, η ΑΑΔΕ θα καλεί τους ιδιοκτήτες για διευκρινίσεις. Σε περίπτωση ελλιπών στοιχείων, θα καταλογίζονται αναδρομικά φόροι, τέλη ή και πρόστιμα. Όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «πλέον θα έχουμε ένα ψηφιακό “μάτι” για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, σαρώνοντας τα στοιχεία 7 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων».