Αιμορραγία 6 τρισ. δολ. στη χειρότερη εβδομάδα για τις μετοχές από το 2008

Δεν έχουν τέλος οι ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών, καθώς η εξάπλωση του νέου κοροναϊού γεννά φόβους για μία νέα παγκόσμια ύφεση. Η αντίδραση των επενδυτών ξυπνά μνήμες από την κρίση του 2008, όταν η παγκόσμια πιστωτική ασφυξία έθεσε τους δείκτες σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.

Μαζικές είναι οι ρευστοποιήσεις από νωρίς το πρωί στις αγορές της Ασίας, με τον ιαπωνικό δείκτη Νikkei 225 να κάνει βουτιά 4,14% και τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη να υποχωρεί 3,4%. Απώλειες 2,5% καταγράφει ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, πτώση 2,7% σημειώνει ο ινδικός BSE Sensex, στο -3,3% είναι ο S&P/ASX στο Σίντνεϊ.

O πανικός των επενδυτών στην Ασία πυροδοτήθηκε εν μέρει και από την ελεύθερη πτώση του Dow Jones το βράδυ της Πέμπτης στη Wall Street. O ιστορικός αμερικανικός δείκτης έκανε βουτιά σχεδόν 1.200 μονάδων. Δεν έχει ποτέ άλλοτε στην ιστορία του χάσει τόσες πολλές μονάδες σε μία ημέρα. Σε ποσοστό η πτώση ήταν 4,42% όσο και για τον S&P 500, ενώ απώλειες 4,6% είχε και ο Nasdaq. Mε πτώση 3,7% είχε κλείσει τη συνεδρίαση και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country Index είναι και επισήμως σε φάση διόρθωσης με απώλειες άνω του 10% σε σχέση με τα υψηλά στα οποία βρισκόταν στα μέσα του μήνα.

ip[
Exit mobile version