Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καλεί σε ανακοίνωσή της του Δήμους της Κέρκυρας και την Περιφερειακή Αρχή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, , που χάνουν το σπίτι τους, πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς!

Αναλυτικά όσα αναφέρει στην ανακοίνωση:

Το «τουριστικό θαύμα» των νησιών δεν χωράει ένα σπίτι για να μένουν οι εκπαιδευτικοί!!!…..Εσείς αξιολογηθήκατε;

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν για μια ακόμα χρονιά, οι «ειδήσεις» από «τουριστικά» νησιά που εκκινούν την τουριστική περίοδο και οι εκπαιδευτικοί (πολλοί αναπληρωτές και νεοδιόριστοι) πετάγονται κυριολεκτικά στον δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση βρίσκονται αντιμέτωποι με εκβιαστικές «συμφωνίες» υπέρογκων αυξήσεων στα ήδη αδιανόητα ακριβά ενοίκια για σπίτια-δωμάτια που διαμένουν.

Είναι οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι που ζουν μακριά από τα σπίτια τους δουλεύοντας για λίγους μήνες τον χρόνο, μετακινούμενοι με μια βαλίτσα στο χέρι, που βιοπορίζονται με μισθούς των 800-900 ευρώ και αναγκάζονται να δίνουν τα μισά για τη διαμονή τους σε σπίτια-τρύπες, που μετράνε τα ευρώ για να βγει ο μήνας εξαιτίας των αυξήσεων και της ακρίβειας. Που έχουν χάσει, όπως όλος ο κλάδος, πάνω από 6 μισθούς τα τελευταία 12 χρόνια και έχουν δει αυξήσεις-κοροϊδία κάποιων cents πριν λίγους μήνες!! Που στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη, αναγκάζονται να μετακομίζουν σε 3 μέρες ολόκληρα νοικοκυριά, ενώ θεωρείται σχεδόν αυτονόητο για κάποιους από αυτούς, να μένουν σε αμάξια και σκηνές! σε παραλίες, γιατί δεν βρίσκονται σπίτια σε νησιά με χιλιάδες τουριστικά καταλύματα. Που έζησαν ακόμα μια χρονιά «αναβάθμισης» και «αξιολόγησης» σε σχολεία ακατάλληλα, σε κτίρια που γκρεμίζονται από τα χρόνια και πλημμυρίζουν στην πρώτη μπόρα. Και τώρα, λίγες ημέρες πριν τελειώσει άλλος ένα εργασιακός, εκπαιδευτικός και οικογενειακός «γολγοθάς» τους πετάνε από τα σπίτια τους!! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση συναδέλφισσας στην Κέρκυρα, την οποία πετάνε έξω από το σπίτι, από τις 15 Μαΐου, 1,5 μήνα δηλαδή, πριν κλείσουν τα σχολεία.

Θα επρόκειτο για ντροπή και αίσχος, αν δεν ήταν το συνηθισμένο αποτέλεσμα της «διαρκούς μέριμνας αλλά και της ουσιαστικής αναγνώρισης του έργου των εκπαιδευτικών», όπως έγραφαν τα Κυβερνητικά επιτελεία σε μια προκλητική φετινή τους ανακοίνωση. Αν δεν ζούσαμε το «κάθε πέρσι και καλύτερα» για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών με τις πολιτικές που έχουμε γνωρίσει, μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, από όλες τις Κυβερνήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ανάλογη είναι και η αντιμετώπιση από την τοπική Διοίκηση, όπου:

· Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά «δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, γιατί δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, για την κάλυψη της στέγασης των εκπαιδευτικών». Παρόλο που στις παρεμβάσεις που έκανε η ΕΛΜΕ Κέρκυρας (και οι υπόλοιπες ΕΛΜΕ των Ιονίων Νήσων στο Περιφερειακό Συμβούλιο), προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να πάρουν, στα πλαίσια που μπορούν.

· Ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας και ο Δήμος Παξών, δεν μπήκαν καν στον κόπο να θέσουν το θέμα προς συζήτηση στα Δημοτικά τους Συμβούλια.

· Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, παρόλο που πήρε ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και παρόλο που ζήτησαν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που λειτουργούν στη Βόρεια Κέρκυρα από τον Οκτώβριο (!!!!), ακόμα δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

Οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, έχουμε πλέον μεγάλη πείρα, ξέρουμε, πως μόνο με την αγωνιστική μας στάση και επιλογή, τη διεκδίκηση και τη συλλογική δράση τα «βγάζουμε πέρα».

Εδώ και τώρα, με ευθύνη του Υπουργείου, των Δήμων και των φορέων των νησιών, να εξασφαλιστεί φθηνή και ανθρώπινη κατοικία για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε λοιπόν του Δήμους της Κέρκυρας και την Περιφερειακή Αρχή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, που χάνουν το σπίτι τους, πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς!

Καλούμε άμεσα τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε κεντρική παρέμβαση στο ΥΠΑΙΘ προκειμένου να υπάρξει άμεση λύση και να μην αναγκαστούν να ξεσπιτωθούν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ