Με ψήφους 15 υπέρ και ένα κατά κηρύχθηκε χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκταση της τάξης των 300 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που άρχισε νωρίς το μεσημέρι.

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν επί τη βάση δύο εισηγήσεων:

  • Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων
  • Και η δεύτερη – η οποία και υιοθετήθηκε – προέβλεπε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280 συγκεκριμένα) να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.

 

Η κήρυξη εκτιμάται ότι δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης καθώς ο αρχαιολογικός χώρος συμπίτπτει σε μεγάλο βαθμό με περιοχή όπου έχει χωριοθετηθεί στο Σχέδιο Ολοκλημένης Αναπτυξης η κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικού κέντρου.

Αυτά αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες και αναμένεται η επίσημη αντίδραση της κυβερνησης που είχε διαμηνύσει το τελευταίο διάστημα ότι δεν θα επιτρεέψει να ναρκωθετηθεί η επένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες δύο οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι δύο οργανώσεις στην προσφυγή τους ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρους του ακινήτου στο Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κι επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του δασάρχη Πειραιά, με τις οποίες διεκόπη η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιοχή, και ζητούν το θέμα να εξεταστεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω σοβαρότητας. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Πειραιά ότι το Ελληνικό δεν είναι «δάσος», η οποία έκρινε την ένσταση του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. και την έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή.

Η ένσταση στρεφόταν κατά απόφασης του δασάρχη Πειραιά που χαρακτήριζε δάσος τα 37 στρέμματα του προς αξιοποίηση ακινήτου. Με την απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, κρίθηκε ότι η συστάδα των δένδρων που βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του ακινήτου είναι τεχνητή και όχι φυσική.

Δεν συνιστά επομένως δάσος. Η απόφαση λήφθηκε με τρεις ψήφους υπέρ της ένστασης και δύο κατά. Μάλιστα η ψήφος του προέδρου της επιτροπής μέτρησε διπλή, προκειμένου να ξεπεραστεί η ισοψηφία των μελών της επιτροπής. Πάντως, το πρωθυπουργικό περιβάλλον διεμήνυε ότι οι εναλλακτικές έχουν εξεταστεί και ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον προέκυπτε και σήμερα κάποιο κώλυμα ή εφόσον η απόφαση του ΚΑΣ δεν ήταν η αναμενόμενη, να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Για τον κ. Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα το να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι ασύμβατη με το αφήγημα της κυβερνητικής βούλησης για προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων, που ο ίδιος έχει προτάξει.

Βεβαίως, στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θα πρέπει πρωτίστως να απαντήσει στα ερωτήματα των δικών της στελεχών για τον παραγκωνισμό των αρχαιολόγων.

Το έργο των αρχαιολόγων έσπευσε δημοσίως να επαινέσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ενώ και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Τσίπρα, επισημάνθηκε ότι τυχόν παράκαμψη του ΚΑΣ θα φέρει σε δυσμενή θέση την κυβέρνηση, ιδιαίτερα δεδομένης της στάσης του κόμματος έναντι της επένδυσης στο Ελληνικό παλαιότερα.