Πού πρέπει να κάνουν αίτηση η ετεροδημότες  στον τόπο κατοικίας τους – Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ανανεωθεί και περιλαμβάνουν αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023, έκτοκτε, από την 1η Μαρτίου και μετά δεν έχουν καταμετρηθεί οι αιτήσεις.

Ετεροδημότες – Πού ψηφίζουν

Όσοι ετεροφημότες κατέθεσαν τη σχετική αίτηση μπορούν πολύ απλά να δουν online αν έχει εγκριθεί και πού θα ψηφίσουν την 21η Μαΐου.

Συγκεκριμένα πρέπει αρχικά να μπουν στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, .

Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής πεδία

Επώνυμο, (ολογράφως)
Όνομα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
Όνομα Πατέρα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί)
Όνομα Μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα),

ή μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Μόλις συμπληρώσετε τα στοιχεία, θα μπείτε στην εφαρμογή και θα δείτε αν εγκρίθηκε η αιτήση σας και τον Δήμο που θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Πού θα δουν πού ψηφίζουν όσοι δεν είναι ετεροδημότες

Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια (δείτε παραπάνω) για τους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν στον Δήμο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα σχολεία, όπου θα ψηφίσουν, παρά μόνο το εκλογικό διαμέρισμα.

 Ποιες αιτήσεις κόπηκαν

Υπάρχει περίπτωση να μην έχει εγκριθεί η αίτησή σας, καθώς όπως αναφέρεται στο ΥΠΕΣ:

«Ειδικά στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται 40 τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους».

 Μπορεί να ακυρωθεί η αίτηση ετεροδημότη;

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, προκειμένου να ψηφίζει πάλι στο δήμο της βασικής του εγγραφής.

Η ακύρωση της εγγραφής γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διαγραφής εκλογέα.

Ωστόσο, εκλογείς που υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση ψηφίζουν στις εκλογές αυτές σαν ετεροδημότες.

Δηλαδή, πλέον, και να υποβάλετε διαγραφή, την 21η Μαΐου θα ψηφίσετε κανονικά ως ετεροδημότης στον τόπο διαμονής.

Ετεροδημότες: Ποιους υποψηφίους ψηφίζω

Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του θα ψηφίσει τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος,

Π.χ. δημότης του Έβρου που διαμένει στην Αθήνα και επιθυμεί να ψηφίσει στην Αθήνα, θα ψηφίσει τους υποψηφίους της εκλογικής Περιφέρειας Έβρου.