Η μελέτη, η πρώτη που αποδεικνύει ότι η κατανάλωση ενός είδους τροφής συνιστά αποτελεσματική στρατηγική αποτροπής μιας σχετικής αλλεργίας, έρχεται να αντικρούσει την μέχρι τώρα κρατούσα αντίληψη ότι τα άτομα που κινδυνεύουν από αλλεργική αντίδραση στους ξηρούς καρπούς δεν πρέπει και να τους τρώνε. Με τις τροφικές αλλεργίες να σημειώνουν αυξανόμενη άνοδο, κυρίως στον Δυτικό κόσμο, η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και δη στα φιστίκια εμφανίζεται σε μικρή ηλικία και δεν έχει θεραπεία.
Τα παιδιά από οικογένειες με ιστορικό αλλεργίας στα φιστίκια, που έχουν έκζεμα ή είναι αλλεργικά στα αυγά, ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που πραγματοποίησαν ερευνητές του
King’s College στο Λονδίνο με την υποστήριξη του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψαν ότι η προσθήκη φιστικιών και προϊόντων ξηρών καρπών στην διατροφή παιδιών που ανήκαν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου όχι μόνο ήταν ασφαλής, αλλά είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης αλλεργίας σε ποσοστό πάνω από 80%.
Πρότυπό τους υπήρξε η διαπίστωση ότι στο Ισραήλ, παιδιά που από την βρεφική τους ηλικία τρέφονται με τροφές και προϊόντα που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φιστίκια/ξηρούς καρπούς εμφανίζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά αλλεργίας απ’ ότι παιδιά Εβραίων στην Βρετανία ή σε άλλες χώρες. Μάλιστα στο Ισραήλ τα παιδιά δεν έτρωγαν ολόκληρα φιστίκια (για τον φόβο πνιγμού) αλλά ένα ψημένο σνακ, πολύ δημοφιλές στην χώρα, το οποίο περιέχει φιστίκι κατά 50% και είναι ενισχυμένο με βιταμίνες και σίδηρο.