: Η ένταξη από την Υπουργό Παιδείας ρυθμίσεων για την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, φέρνει στο προσκήνιο τον τεράστιο κίνδυνο της έκδοσης χιλιάδων παράνομων, δήθεν άριστων, τίτλων σπουδών από .

Μόλις λάβαμε γνώση επιστολής του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης προς την Υπουργό Παιδείας μετά το κάλεσμα της ΟΙΕΛΕ προς τα Εργατικά Κέντρα της χώρας για τη αναγκαιότητα πιστοποίησης των τίτλων μαθητών των ιδιωτικών σχολείων υπό δημόσιο έλεγχο. Υπενθυμίζουμε ότι για το ίδιο ζήτημα εξέδωσε χθες ανακοίνωση το ΕΚΑ.

Στην σημαντική αυτή επιστολή γίνεται μάλιστα αναφορά σε (γνωστό στις εκπαιδευτικές αρχές για τη διαχρονική παραβατική του δράση) ιδιωτικό σχολείο του νομού που νοθεύει τις διαδικασίες. Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης αναφέρει ότι δεν μπορεί να ναρκοθετείται το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών από την πλασματική αξιολόγηση και τη χορήγηση παράνομων τίτλων σε μαθητές ορισμένων ιδιωτικών σχολείων.

Ανακοίνωση για την πιστοποίηση των τίτλων εξέδωσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (συνδικαλιστική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ). Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι μετά την ψήφιση του κατάπτυστου νόμου Κεραμέως δεν υπάρχει εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καθεστώς φόβου και ακραίας ανασφάλειας που τους κάνει ευάλωτους σε απειλές και πιέσεις, με αποτέλεσμα την καταδολίευση των διαδικασιών που οδηγούν σε απολυτήριους τίτλους.

Η επιστολή

Η ένταξη από την Υπουργό Παιδείας ρυθμίσεων για την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο
Προσόντων στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, φέρνει στο προσκήνιο τον
τεράστιο κίνδυνο της έκδοσης χιλιάδων παράνομων, δήθεν άριστων, τίτλων σπουδών από ιδιωτικά σχολεία και την
αδήριτη ανάγκη της πιστοποίησης των τίτλων από την ιδιωτική εκπαίδευση μέσα από διαδικασίες δημοσίου ελέγχου.

Η Υπουργός ετοιμάζεται με τις ρυθμίσεις αυτές να «ισοτιμήσει» τους ελληνικούς με τους ευρωπαϊκούς τίτλους
σπουδών, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να «κουκουλώσει» το ζήτημα της έκδοσης παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά σχολεία.

Με τον τρόπο αυτό εξαπατά τους πολίτες της Ε.Ε. και καταστρατηγεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες που από το 2014 έχουν θέσει ως απαραίτητους όρους για την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων τη διασφάλιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και, κυρίως, της νομιμότητας των τίτλων σπουδών στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η διασφάλιση αυτή έχει πάψει να ισχύει με την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως-σχολαρχών τον περασμένο Ιούλιο. Η ουσιαστική απόσυρση της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας και η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών μέσω δραματικών ρυθμίσεων, όπως οι απολύτως αναιτιολόγητες απολύσεις, η μονομερής, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, η εξαναγκασμένη «παραίτηση» από μέρος του ωραρίου γεννούν φόβους για την καταδολίευση των διαδικασιών, που οδηγούν στην έκδοση προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων με αδιαφάνεια, χωρίς αντικειμενική αξιολόγηση των μαθητών.

Είναι, επομένως, εξαιρετικά πιθανή η επιστροφή της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στη δεκαετία του ’50 και του
’60, όπου πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση και στις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας είχαν μόνο οι γόνοι των
εχόντων, με τα παιδιά των πολλών, των μη προνομιούχων να υποχρεώνονται να ακολουθήσουν τη μοίρα των
γονέων τους χωρίς ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στηρίζει τον αγώνα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που προτάσσουν την προστασία
του δημοσίου συμφέροντος απέναντι στους «μεγαλοκαρχαρίες» της εκπαίδευης, ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες
αξιοκρατίας και ισονομίας για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής προέλευσης με το να
πιστοποιούνται οι τίτλοι που εκδίδουν οι ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης σε εξεταστικά κέντρα με την επίβλεψη του
κράτους.

Η εκπαίδευση είναι Δημόσιο Αγαθό, συνταγματικά κατοχυρωμένο, και το εργατικό κίνημα θα προασπίσει το
δικαίωμα όλων των παιδιών στη γνώση και στην προκοπή.