Στη Βουλή έφερε το ΠΑΣΟΚ το ζήτημα των μεγάλων ελλείψεων εκπαιδευτικών, με ερώτηση των βουλευτών Εμμανουήλ Χνάρη και Στέφανου Παραστατίδη προς την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με περίπου 10.000 κενές θέσεις στα σε όλη τη χώρα, γεγονός που αποδίδουν στον ανεπαρκή προγραμματισμό του Υπουργείου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σχολεία του Ρεθύμνου, όπου καταγράφονται σοβαρά κενά σε διδακτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τους ερωτώντες, πολλές τάξεις παραμένουν ακάλυπτες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εφαρμόζονται συμπτύξεις τμημάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα της διδασκαλίας. Όπως τονίζουν, «το Ρέθυμνο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως περιφέρεια δεύτερης κατηγορίας, καθώς οι μαθητές έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση».

Παράλληλα, οι βουλευτές ζητούν την κατάρτιση μακροπρόθεσμου σχεδίου για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, με έμφαση στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των επαναλαμβανόμενων κενών.

Διαβάστε 

Στην ερώτηση τίθεται επίσης το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Όπως υπενθυμίζουν, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί από τον Απρίλιο του 2024 να εξισώσει το καθεστώς των αδειών κύησης και ανατροφής με εκείνο των μόνιμων εργαζομένων, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί η εξαγγελία. «Είναι αδιανόητο οι μέλλουσες μητέρες να θεωρούνται υπαίτιες για τα κενά στα σχολεία, την ώρα που δεν απολαμβάνουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τέλος, οι βουλευτές απευθύνουν τρία συγκεκριμένα ερωτήματα προς την υπουργό:

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης όλων των κενών θέσεων για το έτος 2025-2026;

Τι μέτρα θα ληφθούν για την επίλυση του καθεστώτος αδειών των αναπληρωτριών;

Ποια κίνητρα σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση για την προσέλκυση εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες περιοχές του Ρεθύμνου;

Με την παρέμβασή του, το ΠΑΣΟΚ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε λύσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων και να μην συνεχιστεί η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο.

Δείτε επίσης