Δεν υπήρξαν πιέσεις ούτε συστάσεις να ψηφίσει η ΝΔ τυχόν μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση ανέφεραν κύκλοι της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, ενόψει της αυριανής συνάντησης (12:30 ώρα Ελλάδας) του προέδρου της ΝΔ με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για συνάντηση «τεχνική, πιο δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα».

Οι ίδιες πήγες σχολιάζοντας τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ανέφεραν ότι η κατάσταση στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν είναι εύκολη για την Ελλάδα και σημείωναν ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση των βουλευτών.

«Υπάρχουν πολλές φωνές που λένε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ γι’ αυτό και το κεντρικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι λέμε ξεκάθαρα όχι στη δραχμή και παραμένουμε στον πυρήνα της ευρωζώνης», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι επιμένουν στο αίτημα, «σαφώς θα είναι καλό για τη χώρα να οδηγηθούμε σε εκλογές».

Από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη σημείωναν ότι αν η κατάσταση στη χώρα μετά την 20η Φεβρουαρίου παραμείνει η ίδια με την αξιολόγηση να «σέρνεται» η ΝΔ έχει υποχρέωση να γίνει πιο αυστηρή στην κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση.

Κύκλοι ΝΔ: Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ

Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι εξαρχής αναζητούσε μια κοινή εθνική στάση. Παρ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, για παράδειγμα όσον αφορά τη διαδικασία αίτησης ασύλου. Επίσης, συζητήθηκαν και τα ελληνοτουρκικά, χωρίς να γίνει γνωστό το τι ακριβώς ειπώθηκε.

Πάντα σύμφωνα με κύκλους της αντιπροσωπείας του κ. Μητσοτάκη, η συνάντηση με την καγκελάριο πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και έγινε μια συζήτηση σε βάθος. Άλλωστε είναι η τρίτη φορά που τη συναντά με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ήδη από την αρχή της συνομιλίας τους ο αρχηγός της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν τίθεται και ως εκ τούτου δεν το συζητά. Η ελληνική αντιπροσωπεία σχημάτισε την εντύπωση ότι και η καγκελάριος είναι της ίδιας άποψης.

Αναλύοντας τα επιμέρους προβλήματα του ελληνικού ζητήματος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι αιτία για τις υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Άλλωστε η τρέχουσα αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2016. Πάντως, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων δεν προκύπτει μόνο λόγω των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα η ίδια η Ελλάδα έχει ανάγκη από αλλαγές στους τομείς δικαιοσύνη, εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση και αλλού. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνιστούν το σημαντικότερο συστατικό για να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη της αξιοπιστία.